gorenjci.si gorenjci.si
xFRELIH Črtomir
Foto: arhiv knjižnice
Galerija slik
FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir FRELIH Črtomir Zapri FRELIH Črtomir
Foto: arhiv knjižnice
Foto: arhiv knjižnice
Foto: arhiv knjižnice
Foto: arhiv knjižnice
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

FRELIH, Črtomir


Rojen: 
20. avgust 1960, Nomenj
Umrl:  , error


Občina: 
BohinjNa ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je leta 1985 diplomiral na oddelku za grafiko pri prof. Zvestu Apolloniju, specialistični študij grafike zaključil leta 1990 pri profesorjih Zvestu Apolloniju in Branku Suhyju. Na ALU v Ljubljani je leta 1997 končal magisterij znanosti s področja likovne didaktike.
Je izredni profesor za risanje in grafiko na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani in avtor številnih člankov s področja likovne umetnosti, teorije in didaktike. Imel je preko osemdeset samostojnih razstav, sodeloval je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini.
Prejel je več nagrad in priznanj, med drugim leta 1988 tudi Prešernovo nagrado Gorenjske. Je (so)avtor pomembnih umetniških projektov, kot npr.: v letih 1995/1996 je bil vodja mednarodnega projekta INTART v Bohinju Pokrajina in njena podoba,  leta 2000 avtor koncepta in vodja projekta Ilustratorske delavnice in knjige Bohinjske pravljice, je soustanovitelj strokovne revije Likovna vzgoja, leta 2007 je avtor Spomenika bohinjskemu vremenu v Bohinjski Bistrici, 2009 pa soavtor projekta Risba na slovenskem 1940-2009 v  Mestni galeriji Ljubljana. Redno se udeležuje pomembnih mednarodnih selekcioniranih razstav risbe in grafike.
Živi in ustvarja v Radomljah in Bohinju.Literatura
J. Krivec Dragan: Črtomir Frelih, Likovne besede 1994, št. 29 - 31, str. 72
D. Globočnik: Krajine Črtomira Freliha, Gorenjski Glas 1991, št. 87, str. 17 
Mlada slovenska grafika, Ljubljana 1993
Č. Frelih: Razpiranja, Kostanjevica na Krki 2008

error


Glej tudi

link   Lek
link   Spletna galerija
link   Zevs


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 19.1.2010, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5