gorenjci.si gorenjci.si
xFETTICH Darja
Foto: arhiv družine Fajdiga
Galerija slik
FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja FETTICH Darja Zapri FETTICH Darja
Foto: arhiv družine Fajdiga
Foto: arhiv družine Fajdiga
Foto: arhiv družine Fajdiga (Darja in sestra Nadja)
Foto: arhiv družine Fettich
Foto: Miran L. Božič (nagrobna plošča na kranjskem pokopališču)
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

FETTICH, Darja


Rojen: 
26. marec 1923, Škofja Loka
Umrl:  18. november 1999, Ljubljana error


Občina: 
KranjBila je hči znanega kranjskega zdravnika Božidarja Fajdige in starejša
sestra svetovno znane alpinistke Nadje Fajdiga.

V Kranju je opravila osnovnošolsko izobraževanje. V srednjo šolo je hodila v Ljubljano. Po maturi leta 1943 se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in študij končala leta 1950.
Pripravniški staž je opravila na različnih klinikah v Ljubljani. Prvih šest mesecev je delala na Otorinolaringološki kliniki, od 1952 na Otroški kliniki v Ljubljani in od 1954. leta naprej na Pediatrični kliniki v Ljubljani.
Specializacijo iz pediatrije je končala leta 1957 in takoj nato v Zagrebu opravila še specialistični izpit. Strokovno se je izpopolnjevala na klinikah v Varšavi in Krakovu (1965) ter v Texas Children's Hospital v ZDA (1967).

Svoje delo je najprej usmerila v področje opeklin v otroški dobi in v otroško revmatologijo, kasneje pa v otroško kardiologijo.
Leta 1963 je ustanovila pediatrični kardiološki oddelek. Leta 1973 pa je postala dolgoletni vodja kardiološke službe pediatrične klinične bolnišnice, kjer je uvedla sodobno invazivno in neinvazivno diagnostiko ter terapijo prirojenih in pridobljenih srčnih hib. Takšne preiskave so bile ključne za uspešne korektivne operacije pri otrocih, ki so jih izvajali na Kardiokirurški kliniki Kliničnega centra v Ljubljani. Njena najpomembnejša zasluga je uspešna uvedba moderne invazivne srčne diagnostike pri otrocih v tedanji Jugoslaviji.

Leta 1971 je bila izvoljena za asistentko na katedri za pediatrijo. Po opravljenem doktoratu znanosti leta 1977 je bila 1978. leta izvoljena za docentko in 1984. leta za izredno profesorico. Poleg strokovnega dela z bolniki na kliniki se je posvetila tudi pedagoškemu delu. Študentom je predavala splošno pediatrijo in pediatrično kardiologijo. Sodelovala je tudi kot izpraševalka pri specialističnih izpitih iz pediatrije.
V domačih in tujih publikacijah je objavila številne strokovne in raziskovalne članke, predvsem s področja pediatrične kirurgije.

Aktivno je sodelovala na številnih mednarodnih simpozijih in kongresih z revmatološko in kasneje pediatrično kardiološko problematiko pri otrocih.
Bila je članica Slovenskega zdravniškega društva, Pediatrične in kardiološke sekcije SZD, Združenja pediatrov in kardiologov Jugoslavije in tudi organizacije Association of European Pediatric Cardiologists in Royal Society of Medicine iz Londona v Veliki Britaniji.

Pokopana je v dužinski grobnici rodbine Rakovec na starem kranjskem pokopališču.

Literatura
C. Kržišnik: Prof. dr. Darja Fettich - in memoriam, Slovenska pediatrija, št. 1/2 (1999), str. 42
C. Kržišnik: Darja Fettich 1923-1999, Delo, št. 42 (22. feb. 1999), str. 2
Enciklopedija Slovenije, Fettich, Darja 4. knjiga:416a, 8. knjiga:292b
Univerza v Ljubljani: biografije in bibliografije univerzitetnih učiteljev, znanstvenih delavcev in sodelavcev 1977-1986, 2. del, str.856-7
Univerza v Ljubljani: biografije in bibliografije univerzitetnih učiteljev, znanstvenih delavcev in sodelavcev, 19xx , 3. del, str.1154-5
error


Glej tudiPrispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 22.10.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5