gorenjci.si gorenjci.si
xFERK Maruša
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša FERK Maruša Zapri FERK Maruša
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

FERK, Maruša


Rojena: 
27. september 1988, Jesenice
Umrla:  , error


Občina: 
JeseniceObiskovala je osnovno šolo na Blejski Dobravi (2 leti), na Koroški Beli (2 leti) in OŠ Toneta Čufarja (4 leta) na Jesenicah. Najprej je hodila na gimnazijo Jesenice, maturirala pa je na Gimnaziji Kranj. Sedaj obiskuje Fakulteto za Upravo v Ljubljani in je trenutno v 2. letniku.
Živi na Blejski Dobravi pri Jesenicah in je članica smučarskega kluba DTV Partizan Blejska Dobrava. Zaposlena je na Carinski upravi v Ljubljani. Smučati je začela pri štirih letih. Ima sestro, ki se je prav tako ukvarjala s smučanjem, vendar jo je ustavila poškodba kolena. Smučanju je predan tudi oče, ki je bil včasih smučarski trener.
V mlajših kategorijah je dosegla prvo mesto na tekmi za Pokal Roka Petroviča in bila skupna zmagovalka tujega pokala Fila Sprint. Tekmovala je na tekmah Nama ter za pokal Ski Open. V mladinski kategoriji v evropskem pokalu v sezoni 2006/2007 je bila v skupni razvrstitvi druga, v posameznih disciplinah pa v slalomu tretja, v superkombinaciji pa prva. Dvakrat je nastopila na mladinskem svetovnem prvenstvu, tj. v letih 2007 in 2008. Enkrat je dosegla tretje mesto, trikrat četrto in dvakrat šesto mesto.
Prvič je na svetovnem pokalu nastopila leta 2007 v Cortini d'Ampezzo v veleslalomu in osvojila 18. mesto. Najboljši rezultat v svetovnem pokalu leta 2009 je bilo 3. mesto v slalomu v Garmischu, leta 2010 pa 4. mesto v smuku v Crans Montani.
Trikrat je nastopila na članskem svetovnem prvenstvu in sicer v letih 2007, 2009 in 2011. Najboljši rezultat s svetovnih prvenstev je bilo 9. mesto v superkombinaciji v Garmischu leta 2011.
Nastopila sem tudi na zimskih Olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 in dosegla 15. mesto v superkombinaciji ter 20. mesto v smuku.
Trikrat je dobila priznanje športnica mesta Jesenice za dosežena druga mesta. V sezoni 2006/2007 je bila izbrana za smučarko sezone.

Vir: zapis Maruše Ferk, maj 2011Literatura
Maruša po poti najboljših : mlada smučarka Maruša Ferk je v svojem prvem nastopu v svetovnem pokalu s številko 63 dosegla odlično 18. mesto, Jeseniške novice : časopis občine Jesenice 2007, št. 3 (9. feb.), str. 8 error


Glej tudi

link   Wikipedia.org
link   RTVSLO.si
link   Delo.si
link   Dnevnik.si
link   RTVSLO.si
link   Delo.si
link   89.143.249.33
link   siol.net
link   genspot.com
link   fis-ski.com
link   ask.com
link   abitabout.com
link   Youtube.com
link   sloski.si
link   tvslo.si
link   GorenjskiGlas.si
link   GorenjskiGlas.si
link   sl-si.facebook.com


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 6.5.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5