gorenjci.si gorenjci.si
xDOLINAR Tomaž
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž DOLINAR Tomaž Zapri DOLINAR Tomaž
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

DOLINAR, Tomaž


Rojen: 
12. december 1760, Dorfarje (pri Škofji Loki)
Umrl:  15. februar 1839, Dunaj (AUT) error


Občina: 
Škofja LokaV šolo je hodil doma in v Trbižu. Med leti 1773-82 je v Ljubljani naredil gimnazijo, licej in dve leti bogoslovja. Sprva si je želel študirati matematiko in astronomijo. Nato se je posvetil študiju prava na Dunaju, ki ga je leta 1786 tudi končal. Promoviran je bil leta 1796.
Leta 1788 je začel na akademiji za orientalne jezike na Dunaju predavati naravno in splošno državljansko pravo. Predaval je tudi na Terezijanski višji akademiji. Leta 1792 je nekaj mesecev tudi supliral na univerzi na Dunaju. V Dunajski dvorni knjižnici je nabiral gradivo za nemško, avstrijsko in cerkveno upravno zgodovino. Še posebej se je zanimal za zgodovino konkordatov med nemškim narodom in rimsko stolico. Pripravljal je novo izdajo Epistolae Petri de Vineis. V šolskem letu 1797-98 je bil imenovan za profesorja državne zgodovine, fevdnega in nemškega državnega prava na univerzi v Pragi, a se je profesuri odpovedal. Leta 1805 je postal profesor cerkvenega prava na univerzi na Dunaju. Od leta 1810 je predaval tudi rimsko pravo. Od leta 1805 dalje je bil sodelavec dvorne komisije za cerkveno pravo. Leta 1811 je sodeloval pri nastajanju občinskega državnega zakonika. Leta 1824 je dobil naslov vladnega svetnika. Leta 1830 se je upokojil. Leta 1831 je postal dvorni svetnik. V pokoju ni počival. Še naprej se je živo zanimal za zgodovino, še posebej za slovansko. Bil je sodelavec Dobrovskemu, Jakob Zupanu in Kopitarju.
Sourejal je pravni časopis Zeitschrift für österreichische Rechtgelehrsamkeit (Wagner-Kundler). Leta 1813 je napisal priročnik o zakonskem pravu, ki je doživel štiri ponatise. Prav ta priročnik je Dolinarja uvrstil v sam vrh pravnih strokovnjakov svoje dobe.Dela:
Handbuch des in Oesterreich geltenden Eherechtes, 1813.


Literatura

Slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Ljubljana 1925-32
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008

error


Glej tudiPrispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 23.9.2009, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5