gorenjci.si gorenjci.si
xDERMOTA Anton
Foto: dlib
Galerija slik
DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton DERMOTA Anton Zapri DERMOTA Anton
Foto: dlib
Foto: dlib
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice

DERMOTA, Anton


Rojen: 
1. januar 1876, Železniki
Umrl:  3. maj 1914, Gorica error


Občina: 
ŽeleznikiPravo je študiral v Pragi. Leta 1905 je bil promoviran. V Pragi je poslušal tudi Masařikova filozofska in sociološka predavanja. Kot študent je v glasilu hrvaških in srbskih študentov Novo doba, ki je izhajalo od leta 1898, pisal o gospodarskih vprašanjih. Posvečal se je predvsem gospodarstvu. Napisal je več člankov o ustanavljanju konzumnih zadrug na Slovenskem. Leta 1900 je bil soavtor pri poslanici slovenski mladini »Kaj hočemo«, ki jo je leta 1901 izdala skupina slovenskih izobražencev, predvsem nekdanjih študentov iz Prage. Leta 1903 je postal urednik revije Naši zapiski. Revijo je z enoletnim premorom leta 1909 urejal do leta 1913. Leta 1904 je postal tajnik izobraževalnega društva Akademija v Ljubljani. Pred letom 1906 je postal  član JSDS. Kot predstavnik JSDS je leta 1907 kandidiral na volitvah za volilni okraj Kranjska gora-Radovljica-Tržič.
Služboval je v Ljubljani, Kranju in Gorici. Leta 1909 se je na Tivolski konferenci izrekel proti kulturnemu in jezikoslovnemu jugoslovanstvu. Zavračal je klerikalizem. Leta 1912 je v Gorici odprl odvetniško pisarno. Z A. Prepeluhom se je zavzemal za slovenski tip socializma.

Literatura

Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
Enciklopedija Slovenije, 2. zvezek, Ljubljana 1988

error


Glej tudi

link   Wikipedija.org
link   dlib.si


Prispeval/-a: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 3.1.2011, Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5