gorenjci.si gorenjci.si
xCOLNAR Peter
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik
COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter COLNAR Peter Zapri COLNAR Peter
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Arhiv knjižnice
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

COLNAR, Peter


Rojen: 
4. marec 1937, Kranj
Umrl:  , error


Občina: 
KranjPeter Colnar je 1962 diplomiral na Višji trenerski šoli in tako postal prvi višji športni trener za plavanje in vaterpolo v Sloveniji. Zaposlil se je kot trener v Plavalnem klubu Triglav, vendar je kmalu postal športni urednik pri Gorenjskem glasu v Kranju, kjer je prevzel tudi urejanje zunanjepolitične rubrike.
Novinarsko pot je nadaljeval pri Dnevniku in Nedeljskem dnevniku. Bil je prvi dopisnik z Gorenjske.
Leta 1994 se je zaposlil kot v.d. direktorja Radia Kranj v ustanavljanju. Izpeljal je ustanovitev, registracijo in lastninsko preoblikovanje ter bil imenovan za direktorja Radia Kranj, ki ga je prevzel potem, ko je bil dve leti in pol v ustanavljanju in mu je grozila ukinitev.
Po upokojitvi se je posvetil zbiranju zgodovinskih dogodkov iz slovenske in svetovne zgodovine in jih posredoval medijem pod naslovom Na valovih časa.

Izdal je knjigo z naslovom Zato pa še živimo (2002). V njej je predstavil vrsto Slovencev, ki so s svojih delom uspeli v svetu (od popotnikov, raziskovalcev, izumiteljev, plemičev, gospodarstvenikov, politikov, vojakov, glasbenikov, znanstvenikov, slikarjev, novinarjev, zdravnikov ...).
Leta 2007 je izdal publikacijo Kronika naše generacije : gaudeamus igitur - po petdesetih letih.
Maja 2015 je v samozaložbi izšla knjiga z naslovom Slovenska kronika tisočletja. Gre za prvi zgodovinski prikaz slovenstva, povezanega z bibliografijo in družabno-političnim razvojem. 


Literatura
I. Kavčič: Ne, Slovenci nismo majhni in nepomembni; Peter Colnar o knjigi Zato pa še živimo, Gorenjski glas 2002, št. 40, str. 16
H. Jelovčan: Peter Colnar direktor Radia Kranj, Gorenjski glas 1994, št. 6, str. 1
error


Glej tudi

link   Dnevnik.si
link   Akademski Vaterpolski klub Triglav Kranj
link   Gorenjski Glas


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 14.4.2016, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5