gorenjci.si gorenjci.si
xBURGER Janez
Foto: Zbornik občine Šenčur 2006
Galerija slik
BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez BURGER Janez Zapri BURGER Janez
Foto: Zbornik občine Šenčur 2006
Foto: Zbornik občine Šenčur 2006
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

BURGER, Janez


Rojen: 
leta 1761, Voglje pri Šenčurju
Umrl:  leta 1822, Brdo pri Lukovici error


Občina: Rodil se je uglednemu kmetu pri Purgarju v Vogljah. Omogočil mu je šolanje in Janez je postal pravnik. Vogljanci so mu rekli kar Purgarjev dohtar. Advokaturo je odprl v Ljubljani. Kot izvrsten advokat je v pravdah uspešno zastopal mnoge kranjske plemenitaše. Zato je kar hitro obogatel.
Najprej je imel v zakupu grad Križ med Komendo in Podgorjem. Kasneje pa je kupil grad Brdo, zaselek Groblje in Volčji potok. Za bivališče si je izbral grad Brdo pri Lukovici.
V času Ilirskih provinc ga je francoska oblast izbrala za župana. Ko so tedaj kmetje v Črnem grabnu pobili francosko posadko, je kot njihov advokat marsikateremu rešil življenje. Ta dogodek je Burgarjev pravnuk Janko Kersnik popisal v romanu Rokovnjači.
Dr. Janez Burger se je poročil z Italijanko, katere rodbina je v Ljubljano pribežala iz Benetk. Rodila sta se jima dve hčeri, Ivana in Pavlina. Ivana je podedovala grad Brdo. Ivanina hči Berta se je poročila s sodnim uslužbencem Josipom Kersnikom. Imela sta šest otrok. Najstarejši je bil sin Janko, kasneje notar na Brdu, deželni poslanec, župan lukoviške občine in eden najboljših slovenskih realističnih pisateljev.
Literatura
Pod Jurijevim klobukom, Zbornik občine Šenčur 2006

error


Glej tudi

link   gradovi.net


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5