gorenjci.si gorenjci.si
xBRICELJ Franc
Foto: Neznan
Galerija slik
BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc BRICELJ Franc Zapri BRICELJ Franc
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

BRICELJ, Franc


Rojen: 
leto 1904, Šenčur
Umrl:  leto 1981, Šentvid nad Ljubljano error


Občina: 
ŠenčurRodil se je v družini Karola Briclja, organista v cerkvi sv. Jurija v Šenčurju. Za cerkveno glasbo se je navdušil ob poslušanju pevskih vaj za bogoslužje, ki jih je vodil njegov oče.
Glasbo je šel študirat v Ljubljano. Na orglarski šoli je bil njegov profesor Stanko Premrl. Tam je bil njegov sošolec in prijatelj skladatelj Blaž Arnič.
Prvo službo organista je našel v Tržiču in tam ostal tri leta. Leta 1927 pa je postal organist v Šentvidu nad Ljubljano. Cerkvenemu koru sv. Vida je ostal zvest več kot 50 let, tja do svoje smrti.
Zelo si je želel nadaljevati študij glasbe na konservatoriju, pa mu vsakodnevno delo s kar številnim zborom to ni omogočilo. Zato se je glasbeno sam izobraževal.
Bil je plodovit skladatelj, saj njegova bibliografija obsega nad 100 glasbenih enot. Skladal je manjše impresije, mile božične, postne in zanosne velikonočne pesmi, pa pesmi evharističnemu Kralju, vrsto Marijinih in majniških pesmi ter pesmi za najrazličnejše cerkvene slovesnosti.
Literatura
Pod Jurijevim klobukom, Zbornik občine Šenčur 2006
error


Glej tudiPrispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5