gorenjci.si gorenjci.si
xAVSEC France
Foto: Marijan Prosen
Galerija slik
AVSEC France AVSEC France AVSEC France AVSEC France AVSEC France AVSEC France AVSEC France AVSEC France AVSEC France AVSEC France Zapri AVSEC France
Foto: Marijan Prosen
Foto: Marijan Prosen
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

AVSEC, France


Rojen: 
23. avgust 1930, Ljubljana
Umrl:  18. december 2008, Kranj error


Občina: 
KranjProf. France Avsec  je poučeval matematiko, fiziko in računalništvo ter v okviru fizike tudi astronomijo. Bil je odličen eksperimentator. Dijakom je tudi zelo rad z daljnogledom pokazal nebesna telesa in pojave. Kot asistent svetovno znanega slovenskega matematika Josipa Plemlja bi lahko ostal na univerzi in nadaljeval univerzitetno kariero, a se je raje odločil za pedagoško delo na srednji šoli.

Sprva je bil kratek čas zaposlen na Statističnem uradu v Beogradu, nato nekaj let v Murski Soboti, od leta 1964 pa je celih 30 let vse do upokojitve poučeval na Gimnaziji Kranj in tam pustil neizbrisne pedagoške sledi visoke kakovosti. Napisal je štrevilne članke matematično-fizikalne vsebine v revije Obzornik za matematiko in fiziko,  Matematika v šoli, Presek itn. Je avtor  matematičnih in fizikalnih učbenikov: Zbirka vaj iz aritmetike, algebre in analize za III. razred srednjih šol  (1972), Kombinatorika, verjetnostni račun in statistika (soavtorja Cokan in Pucelj - 1986), ki so bili velikokrat ponatisnjeni. Skupaj z Marijanom Prosenom sta napisala tudi knjigi o astronomiji: Astronomija za srednje šole, 1969, Astronomija za 4. razred gimnazij, 1971 (doživel 4 ponatise).

Za svoje pedagoško in raziskovalno delo je prejel več priznanj. Leta 1969 je prejel priznanje Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, leta 1994 pa na predlog svojih dijakov  nagrado občine Kranj.
Literatura
H. Jelovčan: V razredu sem se vedno počutil doma, Gorenjski Glas 1994, št. 54, str. 13
M. Prosen: Profesorju Francu Avscu - v slovo, Spika 2009, št. 1, str. 6

error


Glej tudi

link   Gorenjski glas


Prispeval/-a: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 2.11.2010, Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5