gorenjci.si gorenjci.si
xALBREHT Marija (Marica)
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) ALBREHT Marija (Marica) Zapri ALBREHT Marija (Marica)
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ALBREHT, Marija (Marica)


Rojena: 
18. avgust 1943, Nova vas pri Žireh
Umrla:  , error


Občina: 
ŽiriRojena je v Novi vasi pri Žireh v družini Trček kot sedmi otrok. Po osnovni šoli je obiskovala »Šolo za umetno obrt«, smer čipkarstvo, pedagoška smer. Večino življenja živi in dela v Žireh. Ob delu se je vedno dodatno izpopolnjevala in izobraževala in prejela naziv mentor in svetovalec.

Prvo leto službe je delala v »Čipki« v Idriji, naslednja 4 leta je poučevala kleklanje na Otlici in v Predmeji nad Ajdovščino. Potem je bila 4 leta vodja vrtca v Žireh. Leta 1971 je začela delati kot učiteljica kleklanja na OŠ Žiri, kjer je delala vse do upokojitve leta 1999. Vmes je 26 let poučevala v obliki interesne dejavnosti tudi na OŠ Ivana Tavčarja.

Po upokojitvi je razširila učenje kleklanja tudi na odrasle v Žireh in drugje po Gorenjskem. Leta 2004 je skupaj z ljubitelji čipk ustanovila klekljarsko društvo »Cvetke« Žiri. Ob ustanovitvi je društvo imelo 35 članov, danes pa jih ima že 130. Poleg vseh ostalih aktivnosti (učenje, delavnice, izleti, tekmovanja…) »Cvetke« vsako leto organizirajo 10-dnevne »Slovenske klekljarske dneve« v času prvomajskih praznikov, kjer ima vsaka razstava posebno temo. Na razstavi posamezne klekljarice razstavljajo tudi svoja dela. Poleg tega takrat ponudimo razstavni prostor sorodnim društvom iz cele Slovenije.
Posebej ponosne pa so na lanskoletno razstavo »Evropa v čipki«, kjer je 26 klekljaric in eden klekljar ustvarilo zastave in grbe glavnih mest evropskih držav, za kar so porabile preko 10.000 brezplačnih ur dela. Ta razstava že celo leto gostuje v slovenskem parlamentu, na ministrstvih, v Hiši Evrope, v Strasbourskem evropskem parlamentu in Svetu Evrope.

Leta 2006 je dobila je občinsko priznanje za ohranjanje kuturne dediščine v kraju in postala častna občanka Žirov.

Tudi v prostem času rada kleklja, marsikdaj tudi ponoči. Polega tega pozimi smuča, poleti kolesari in peče kruh za celo družino.


Vir: zapis Vide Albreht Pondelek, Žiri, 2.12.2010

Knjižna dela:
Kleklanje na Žirovskem, Žiri 1991
90 let čipkarske šole v Žireh, Žiri 1996 (sourednik)
Bele sanje Mirne Logar, Ljubljana 2005 (v sodelovanju z njenimi starši)
Bele stezice v vrtincih življenja : ob praznovanju stoletnice (1906-2006) Čipkarske šole v Žireh poklanja svojim klekljaricam Občina Žiri, Žiri 2006
Ustvarjamo skupaj, Žiri 2008 (v sodelovanju z računalniškim krožkom OŠ Žiri)
Evropa v čipki, Žiri 2010 (urednik)Literatura

error


Glej tudi

link   ednevnik.si
link   radio.ognjisce.si
link   ednevnik.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Žiri.si
link   Druzina.si
link   Gorenjskiglas.si
link   Gorenjskiglas.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5