gorenjci.si gorenjci.si
xŽUN Valentin
Foto: Neznan
Galerija slik
ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin ŽUN Valentin Zapri ŽUN Valentin
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ŽUN, Valentin


Rojen: 
20. februar 1873, Trboje
Umrl:  19. oktober 1918, Ljubljana error


Občina: 
ŠenčurRodil se je v Trbojah ob Savi na Kržičevi kmetiji.
Srednjo šolo je opravil v Ljubljani. Leta 1899 je diplomiral na pravni fakulteti na Dunaju. Kot finančni uradnik je služboval v Litiji, Radovljici in Logatcu. Od leta 1910 je delal na finančnem ministrstvu na Dunaju. Znanje tujih jezikov mu je omogočilo, da je postal tajnik na cenzurnem oddelku za Kranjsko, Primorsko, Dalmacijo in Bukovino. Od leta 1914 je delal v finančnem ravnateljstvu v Ljubljani. Leta 1917 je napredoval v finančnega svetnika.
Prispevke o finančnih in narodnogospodarskih vprašanjih na Slovenskem je objavljal v Slovenskem narodu, Gorenjcu, Slovenskem trgovskem vestniku in Slovenskem pravniku.

Izdal je knjige Osebna dohodnina, Obdavčba pridobitnih in gospodarskih zadrug, Dohodnina. V knjigi Osnovni nauki o narodnem gospodarstvu iz leta 1908  pa "je bila prvič v slovenskem jeziku na jasen in poljuden način sistematično  obdelana  vsa tvarina narodnogospodarske vede " (Rudolf Andrejka).
V mladosti se je ukvarjal z leposlovno književnostjo. Iz ruščine je prevajal A. S. Puškina in L. N. Tolstoja, iz češčine pa V. B. Trebizskega.Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008
Pod Jurijevim klobukom, Zbornik občine Šenčur 2006
error


Glej tudi

link   dLib.si
link   Slovenski biografski leksikon
link   dLib


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 11.10.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5