gorenjci.si gorenjci.si
xŽONTAR Primož
Foto: arhiv družine Žontar
Galerija slik
ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož ŽONTAR Primož Zapri ŽONTAR Primož
Foto: arhiv družine Žontar
Foto: arhiv družine Žontar
Foto: arhiv družine Žontar
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ŽONTAR, Primož


Rojen: 
7. junij 1858, Sv. Duh pri Škofji Loki
Umrl:  21. junij 1934, Kranj error


Občina: 
Škofja LokaRodil se je kajžarju Jožefu in Mariji, rojeni Vilfan.  Štiri razrede osnovne šole je obiskoval v Škofji Loki, nato pa ostal doma na kmetiji v Sv. Duhu. Leta 1895 se mu je na Jesenicah rodil sin Josip, znani zgodovinar in pravnik v Kranju.

Dobra tri leta (jesen 1878 - začetek 1882) je bil pri vojakih. Udeležil se je okupacije Hercegovine in postal podčastnik.
Po odsluženem vojaškem roku se je zaposlil pri orožnikih in bil komandir orožniške postaje na Bledu, v Bohinju in na Jesenicah vse do leta 1899, ko je bil zaradi hujše poškodbe upokojen. Kratek čas je še delal v Kranjski industrijski družbi na Jesenicah in v cementarni v Mojstrani.

Leta 1902 se je z družino preselil v Škofjo Loko in se povsem posvetil čebelarstvu ter trgovini s čebelami. Pri domači hiši v Sv. Duhu so imeli čebele že več rodov. Čebele je izvažal predvsem v Nemčijo in mnogo prispeval k slovesu naše »sivke« v tujini, ki so bile znane kot zelo krotka in pridna vrsta čebele. Na njegovo pobudo je bila leta 1905 v Škofji Loki ustanovljena podružnica Čebelarskega društva, ki je bila ena prvih po ustanovitvi Slovenskega čebelarskega društva leta 1898 v Ljubljani. Sodeloval je tudi pri škofjeloškem izobraževalnem društvu. V zimskih mesecih je izdeloval modele za »mali kruhek«. Naročil je bilo toliko, da jih je izdelal na stotine. Dobro je obvladal tudi rezljanje skrinjic različnih oblik.
Po preselitvi v Kranj leta 1906 je svojo družino še naprej preživljal z zaslužkom od čebelarjenja in državne pokojnine. Na leto je pošiljal od 150 do 200 plemenjakov in okoli 100 rojev v razne države Evrope. Ko se je po prvi svetovni vojni zmanjšala možnost izvoza panjev, se je preusmeril na izvoz matic predvsem v Ameriko. Prideloval in prodajal je tudi med. Bil je tudi večletni predsednik kranjske čebelarske podružnice.
Literatura
J. Žontar: Žontar Primož, Slovenski biografski leksikon 4, Ljubljana 1980-1991, str. 1007-1008

error


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Wikipedija.org


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 21.3.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5