gorenjci.si gorenjci.si
xŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius)
Foto: Neznan
Galerija slik
ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius) Zapri ŽEMVA (SCHEMUA) Blaž (Blasius)
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ŽEMVA (SCHEMUA), Blaž (Blasius)


Rojen: 
31. januar 1808, Krnice pri Gorjah na Gorenjskem
Umrl:  21. januar 1871, Celovec error


Občina: 
RadovljicaRodil se jev vasi Krnice 79 pri Gorjah očetu Urbanu in materi Neži Gogala. Imel je še brata Janeza in sestro Uršulo.
Devetnajst let star je oblekel vojaško suknjo, ostal v vojski in aprila 1859 dosegel čin majorja. Leta 1836 je bil predavatelj v vojaški akademiji v Dunajskem Novem mestu, potem pa je bil namestnik poveljnika v Nabrežini. Zaradi prizadevnosti je bil večkrat odlikovan. Upokojen je bil 25. novembra 1859. Večkrat je prihajal na Pokljuko, v Krnice. Umrl je 21. januarja 1871 v Celovcu, kjer je tudi pokopan.
Pripovedujejo, da je je rad zahajal v rojstno vas, posedal z rojaki in jim dajal za pijačo in tobak. Pa tudi slovensko je dobro govoril.
Bil je dvakrat poročen. S prvo ženo Aloysio Elisabeth Juliano Fuchs je imel štiri otroke. Z drugo ženo Anno Ernestine Lechleiner pa dva sinova.

Starejši sin Janez je bil rojen 21. septembra 1850, mlajši sin Blaž pa 2. januarja 1856, oba v Celovcu na Koroškem. Oba sta šla po očetovi vojaški poti. Celo prekosila sta ga. Postala sta generala in barona.  Mlajši Blaž je dosegel najvišji položaj v avstro-ogrski vojski. V letih 1911–1912 je bil načelnik generalštaba in kot general slovenskega rodu edini dosegel najvišji položaj v hierarhiji avstro-ogrske vojske.
Literatura
M. Kranjc: Brata Žemva generala avstro-ogrske vojske, Gorenjski glas, 6. jul. 2004-3. avg. 2004
M. F. Kranjc: Blaž Žemva, pehotni general slovenskega rodu - načelnik generalštaba Avstro-Ogrske vojske 1911-1912, Vojnozgodovinski zbornik 2005, št. 19 , str. 15-21
P. Bobič: Blasius Schemua, Nova slovenska biografija, Ljubljana 2009, str. 153-164
error


Glej tudi

link   Volja.net/Marijan F. Kranjc


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5