gorenjci.si gorenjci.si
xŽELEZNIKAR Ivan
Foto: Cerklje.si
Galerija slik
ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan ŽELEZNIKAR Ivan Zapri ŽELEZNIKAR Ivan
Foto: Cerklje.si
Foto: Cerklje.si
Foto: Cobiss/Opac
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ŽELEZNIKAR, Ivan


Rojen: 
28. december 1839, Stiška vas pri Cerkljah na Gorenjskem
Umrl:  26. januar 1892, Ljubljana error


Občina: 
Cerklje na GorenjskemMladost je preživel pri stricu v primorskem Ospu. Sprva je obiskoval ljudsko šolo v Kopru, leta 1850 se je vpisal na gimnazijo v Ljubljani. Po maturi leta 1858 je šel za domačega učitelja pri eni od ljubljanskih rodbin, da bi privarčeval za študij na Dunaju. Leta 1860 se je tam tudi vpisal na pravno fakulteto, a je Dunaj tri leta zatem zapustil zaradi pomanjkanja denarja.
V letih 1863 in 1864 je delel kot notarski pripravnik na Dunaju in nato do 1881 v Slovenski Bistrici.
Od leta 1882 do svoje smrti je bil urednik pri Slovenskem narodu v Mariboru. Že kot študent je agitiral za mladoslovensko politiko. Objavljal je v Slovencu in Slovenskem gospodarju. Po ustanovitvi Slovenskega 1868 je postal eden njegovih najzvestejših dopisnikov. Objavljal je ostre politične uvodnike, dovtipne podlistke. Ustanovil in izdajal je humoristične polmesečnike (Sršeni, 1871; Brus, 1889-91).
Uvrščamo ga med prve slovenske poklicne novinarje. Ukvarjal se je tudi z leposlovjem. Med drugim je prevedel Nestroyevo burko Danes bomo tiči, ki so jo prvič uprizorili v Ljubljani 1873.
Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008
Dr. Fran Vatovec, Ob zibelki Slovenskega naroda pred 100 leti, V: Stoletnica “Slovenskega Naroda”, Mariborski tisk v Mariboru, 1968
error


Glej tudi

link   Cerklje.si
link   Wikipedia.org


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 11.10.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5