gorenjci.si gorenjci.si
xŠUMI Peter
Foto: Neznan
Galerija slik
ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter ŠUMI Peter Zapri ŠUMI Peter
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ŠUMI, Peter


Rojen: 
29. junij 1895, Kranj
Umrl:  21. maj 1981, Dunaj error


Občina: Do leta 1912 je živel v Kranju, nato se je preselil v Ljubljano. Leta 1913 je končal Mahrovo trgovsko šolo v Ljubljani. Leta 1947 je pobegnil v Švico, od leta 1953 pa sta z ženo živela na Dunaju. Pokopan je na Žalah v Ljubljani.

Z gimnastiko se je začel ukvarjati že pri 7 letih v kranjskem Sokolu. Veliko vzpodbudo mu je dala prisotnost na vsesokolskem zletu leta 1906 v Pragi. Aktivno se je vključil v vadbo pri ljubljanskem Sokolu pod vodstvom Viktorja Murnika. V času kraljevine Jugoslavije je kot član ljubljanskega Sokola večkrat zmagal na tekmovanjih za meč kralja Aleksandra.
V svoji karieri se je udeležil treh Svetovnih prvenstev v mnogoboju, leta 1922 v Ljubljani in leta 1926 v Lyonu, kjer je postal svetovni prvak ter leta 1930 v Luksemburgu, kjer je dobil srebrno kolajno v disciplini konj z ročaji. Bil je dolga leta edini na svetu, ki je dvakrat zapored zmagal v gimnastičnem mnogoboju. Ta dosežek je ponovil Kitajec Yang Wei šele v letih 2006 in 2007. Mnogoboj je tedaj poleg obveznih in poljubnih vaj na orodju vključeval še nekatere atletske discipline in plavanje.
Olimpijskih iger pa se zaradi neznanega razloga nikoli ni udeležil kot tekmovalec, ampak le kot sodnik v letih 1928 in 1936.

Bil je eden od štirih ustanoviteljev, družabnikov firme Vulkan, ki je že leta 1921 izdelovala gumene podpetnike. Iz te majhne krajevne družbe je v devetih desetletjih zrasla Poslovna skupina Sava z dejavnostjo, razvejeno v gumarstvu, turizmu, nepremičninah in finančnih naložbah.
Literatura
Osebnosti, od M do Ž, Ljubljana 2008
T. Pavlin: Veliki pozabljeni mož, Šport mladih jan. 2006, str. 6-7
R. Šugman, M. Rožman: Sto slovenskih športnikov, Ljubljana 2004
H. Predalič: Peter Šumi dvakratni zaporedni svetovni prvak v mnogoboju v športni gimnastiki : diplomska naloga, Ljubljana 2002


error


Glej tudi

link   Sava.si
link   Wikipedija.org


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5