gorenjci.si gorenjci.si
xŠOSTER OLMER Ksenija
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija ŠOSTER OLMER Ksenija Zapri ŠOSTER OLMER Ksenija
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: o
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ŠOSTER OLMER, Ksenija


Rojena: 
2. oktober 1961, Kranj
Umrla:  , error


Občina: 
KranjPrva tri leta otroštva je preživela v Tržiču, potem pa prav tam vsako poletje pri svoji babici. Kasnejša otroška in šolska leta je preživela v  Ljubljani. Hodila je na Osnovno šolo Boris Kidrič. Leta 1980 je maturirala na Gimnaziji Bežigrad. Leta 1985 pa je diplomirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti.
Kmalu potem se je preselila v ZDA, kjer preživi in ustvarja večino leta, v mestu Orindo v bližini San Francisca. Zelo rada potuje po svetu in vsako leto se za nekaj tednov vrne v rodno Slovenijo. Je mati treh skoraj odraslih hčera.

Ukvarja se s pisanjem, prevajanjem in starševsko vzgojo, pa tudi s humanitarno prostovoljno dejavnostjo preko družinskega projekta Hungry Duckling in tudi Friends of Cambodian Child Dream Organization. Je človek optimistične narave, ki želi prisluhniti in pomagati na vsakem koraku, kolikor mu je le dano.
Piše poezijo za otroke in objavlja v slovenskih otroških revijah Ciciban, Kekec, Rodna gruda in Cicido. Nekaj njenih poljudnoznanstvenih prispevkov je bilo objavljenih v reviji Pionir.
Samostojno sta izšli knjigi Kamela Špela (1989) in To sem jaz (1998).
Napisala je tudi več besedil za otroške pesmi, ki jih poje Romana Krajnčan. Napisala je tudi besedilo za pesem Predam se vsa, s katero je nastopila Romana Krajnčan na Slovenski popevki 2009.
Posveča se tudi vprašanjem zdravega odraščanja in vzgoje otrok (Dojenje in materinstvo iz srca, 1999).
Deluje tudi kot prevajalka (A. Fabel, Kako se pogovarjamo z otroki in kako jih poslušamo, 1996; S. Silvestrin, Dolgomobil).
Pred kratkim je postala kolumnistka slovenske revije Jana, kjer piše kolumno Utrinki iz ameriškega vsakdana.

Na obisku v Sloveniji v oktobru in novembru 2010 je skupaj s predstavniki založbe Miš med 5. in 10. novembrom obiskala 13 podružničnih šol širom naše lepe dežele in otroke obdarovala s skoraj 300 izvodi nove knjige Nogavičke za ptičke.
Literatura
Vir: zapis Ksenije Olmer Šoster, 10.11.2010
Osebnosti, Od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 1133 in 1134
error


Glej tudi

link   Otokzakladov.mojforum.si
link   Mojmalcek.si
link   youtube.com
link   tvslo.si
link   llli.org
link   cobiss.izum.si
link   alpskival.net
link   Youtube.com
link   mojmalcek.si


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 3.1.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5