gorenjci.si gorenjci.si
xŠIFRER Andrej (pater Vincenc)
Foto: Neznan
Galerija slik
ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) ŠIFRER Andrej (pater Vincenc) Zapri ŠIFRER Andrej (pater Vincenc)
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

ŠIFRER, Andrej (pater Vincenc)


Rojen: 
30. november 1845, Srednje Bitnje pri Kranju
Umrl:  19. oktober 1929, Collegeville (ZDA) error


Občina: 
KranjAndrej je bil mlajši brat Franca Šifrerja, Kozinovega oča. Rojen je bil  na Kozinovi kmetiji, Srednje Bitnje 30. Starša sta mu omogočila, da je kot eden redkih otrok v tistem času obiskoval gimnazijo in jo tudi uspešno dokončal.

Po končanem študiju je navdušil skupino 8 mladih fantov, da so se odločili za potovanje v Ameriko. Leta 1867 so poldrugi mesec pluli preko Atlantika, da so prispeli v  Združene države Amerike. Povsod, kjer so se pojavili, so vzbujali splošno pozornost zaradi svoje oborožitve pa tudi oprave, saj so bili oblečeni v gorenjske narodne noše.

Andrej je nameraval nekaj časa preživeti v Severni Ameriki, potem pa odpotovati še na jug v Argentino, Brazilijo in Čile. Najprej pa je obiskal rojaka in misijonarja, poznejšega škofa, Jakoba Trobca. Ta je živel v benediktinskem samostanu v St. Paulu v Minnesoti. Trobec je navdušil Andreja za delo v misijonih, tako da je postal redovnik. in dobil j ime pater Vincenc. V duhovnika je bil posvečen 1872. leta.  Za njim sta prišli še dve njegovi sestri, Marija in Katarina. Tudi oni dve sta vstopili v benediktinski samostan in postali misijonarki.

Zgled patra Vincenca je vzpodbudil še nekatere njegove sovaščane, da so prišli za njim v ZDA. To so bili: Franc Ločnikar, poznejši opat benediktinskega samostana, Franc Rajgelj in dve njegovi sestri. Vsi omenjeni so vstopili v benediktinski red.
Literatura
Alojz Zavrl: Zgornje Bitnje, Wikipedia, januar 2010
error


Glej tudi

link   Wikipedija.org


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 26.11.2010, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5