gorenjci.si gorenjci.si
xKLINAR Andrej
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej KLINAR Andrej Zapri KLINAR Andrej
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

KLINAR, Andrej


Rojen: 
5. februar 1942, Jesenice
Umrl:  5. april 2011, Bled error


Občina: 
BledRodil se je v Planini pod Golico nad Jesenicami. Po uspešno končanem osnovnem in srednjem šolanju si je pridobil naziv diplomiranega inženirja gozdarstva in vse do upokojitve leta 2005 opravljal najrazličnejša dela na tem področju. Zaposlen je bil kot gozdarski inženir v gozdnem gospodarstvu Bled.

V šestdesetih letih 20. stoletja je bil odličen alpski smučar. Bil je član Športnega društva – smučarskega kluba Jesenice. Bil je večkratni državni prvak v mladinski in članski kategoriji, ter več let član državne reprezentance. Tako se je leta 1964 udeležil olimpijskih iger v Innsbrucku in bil v veleslalomu 55., v slalomu pa 45. Drugič je nastopil na 10. zimskih olimpijskih igrah leta 1968 v Grenoblu. V smuku je dosegel 41. mesto, v veleslalomu 52., medtem ko se v slalomu ni uvrstil v finale. Na olimpijskih igrah v Sarajevu pa je bil vodja prog za moške discipline.

Po končani športni karieri se je v letu 1970 včlanil v Smučarski klub Bled in 27 let opravljal funkcijo tehničnega vodja kluba. Več let je bil podpredsednik Smučarske zveze Slovenije. Vse do smrti je bil član alpskega odbora pri Smučarski zvezi Slovenije, odgovoren za alpske proge in član upravnega odbora Smučarskega kluba Bled. Bil je tudi tehnični delegat FIS in član podkomisije za alpske proge pri mednarodni smučarski organizaciji FIS. Enaindvajset let je bil vodja tekmovalnega odbora in vodja tekmovanja Organizacijskega komiteja za Pokal Vitranc v Kranjski Gori.

Za življenjsko ustvarjalno delo na področju športa in drugih dejavnostih naj bi ob prazniku Bleda 10.4.2011 prejel zlato plaketo Občine Bled.
Stanoval je v Zasipu pri Bledu.

Literatura
V.S.: Andrej Klinar (1942-2011), Gorenjski glas, Jeseniške novice, 22. april 2011, str. 4
V. Krevsel: Kdo je kdo med olimpijci od Rateč do Rodin, Jesenice 2004, str. 24
error


Glej tudi

link   Wikipedija.org
link   SLOSKI.si
link   Siol.net
link   Gorenjskiglas.si
link   sports-reference.com


Prispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 29.4.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5