gorenjci.si gorenjci.si
xSAVNIK Viktor
Foto: osebni arhiv
Galerija slik
SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor SAVNIK Viktor Zapri SAVNIK Viktor
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan
Foto: Neznan

SAVNIK, Viktor


Rojen: 
16. april 1910, Kranj
Umrl:  2. november 1988, Ljubljana error


Občina: 
KranjMaturiral je v Kranju leta 1928. Študiral je na Tehniški visoki šoli v Brnu in leta 1933 diplomiral za inženirja strojništva.
Zaposlen je bil v raznih tekstilnih tovarnah v Kranju, Tržiču in Mariboru. Od let 1939 je bil obratovodja v tovarni trikotaže Iska v Kranju, kjer je leta 1941 dočakal okupacijo Jugoslavije. Zaradi sodelovanja z osvobodilno fronto je bil marca 1942 aretiran, zaprt v Begunjah in nato še v treh nemških koncentracijskih taboriščih. V domovino se je vrnil leta 1945 bolan in izčrpan.
Po okrevanju se je zaposlil na Inštitutu za dvigala in transportne naprave na Tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. S F. Kovačcem je razvijal žerjavne konstrukcije, dvigala in transportne linije. Leta 1950 je postal honorarni profesor za predmete strojne stroke na Tehniški srednji šoli v Ljubljani. Za honorarnega predavatelja tehnologije pletenja je bil izvoljen leta 1958 in bil na Fakulteti za elektrotehniko in strojništvo habilitiran za predmet Strojni elementi. Leta 1959 je bil izvoljen za docenta za predmet Strojno risanje. Temu je sledilo na Višji tehniški šoli v Mariboru imenovanje za honorarnega profesorja za področje pletenja in konfekcije. Na Oddelku za tekstilno tehnologijo Fakultete za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani je bil leta 1963 izvoljen za izrednega profesorja. Tu je deloval in razvijal strokovno in raziskovalno delo za področje pletilstva in konfekcije na visokošolski ravni vse do upokojitve leta 1979.
Objavil je več člankov, mnenj in kritik. Za dijake srednjih šol in za študente v dopolnilnem izobraževanju je napisal številne učbenike.
Ves čas svojega delovanja na univerzi je sodeloval pri terminoloških sekcijah, pri Strojniškem vestniku in pri reviji Tekstilec. Po upokojitvi se je v celoti posvetil terminologiji.
Bil je aktiven član društva inženirjev in tehnikov, posebej v sekciji za vzgojo kadrov. Za njegovo delo mu je DIT podelil naziv častni član DIT-a.

Dela:
Dvigala in transportne naprave, 1961
Tehniško risanje, strojno risanje, 1961
Tehniško risanje za elektrostroko, 1972
Tehnologija pletenja, 1972 (soavtor)Literatura
Osebnosti od M do Ž, Ljubljana 2008, str. 1002
J. Hlebanja, Strojniški vestnik 1989, št. 1-3


error


Glej tudiPrispeval/-a: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Zadnja sprememba: 1.2.2011, Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5